top of page

              За Дніпровськими порогами, у мальовничому куточку Хортицького району, розташований навчальний заклад, який уже сорок п’ять років допомагає своїм вихованцям прокладати шлях у професійне життя. Державний навчальний заклад «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти» навчає висококваліфікованих фахівців, будівельників нового покоління, готових до будь-яких змін у швидкоплинних реаліях сьогодення, до постійного оновлення знань та оволодіння сучасними технологіями.
             Зміни на сучасному ринку праці висувають нові вимоги до якості, конкурентоспроможності й мобільності фахівців робітничих професій. Це стосується і працівників будівельних професій, які повинні не лише бути висококваліфікованими фахівцями, а й бути готовими до адаптації в швидкоплинних умовах життя, постійного оновлення знань, опанування нових видів діяльності, засвоєння нових технологій, коло яких постійно розширюється. Підготовку саме таких будівельників нового покоління і проводить Державний навчальний заклад «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти».                  

               Історія нашого навчального закладу починається ще в минулому столітті. Він був заснований у квітні 1976 року як професійно-технічне училище № 31 на базі Запорізького домобудівного комбінату та будівельно-монтажного комбінату «Запоріжжитлобуд». Училище включало в комплексі навчальний корпус на 700 місць, навчально-виробничі майстерні, гуртожиток та спортивний майданчик.

                  Було визначено профіль підготовки робітників – будівельний. У серпні 2004 року наказом Міністерства освіти України Запорізьке професійно-технічне училище № 31 було реорганізовано в Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти. Реорганізація відбулася завдяки відкриттю на базі училища Навчально-практичного будівельного центру за технологією німецької компанії Хенкель Баутехнік (Україна), що дало можливість проводити підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації слухачів обласного центру зайнятості, інженерно-педагогічних працівників будівельних училищ південного регіону за сучасними технологіями. У травні 2010 року наказом Міністерства освіти України центру було встановлено офіційну назву : Державний навчальний заклад «Запорізький будівельний центр професійно-технічної освіти». А в червні 2018 року на базі нашого навчального закладу було відкрито навчально-практичний центр за професією «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування».

             За час свого існування ДНЗ «Запорізький БЦ ПТО» пройшов нелегкий шлях підготовки та перепідготовки трудової молоді і трансформувався з однопрофільного в багатопрофільний навчальний заклад. Його керівниками були Власенко О. М. (1976-1978 рр.), Безкоровайний Б. О. (1979-1986 рр.), Ляшенко О. І. (1987-1997 рр.), Міхєєв А. А. (1997-2017 рр.). Зараз центр очолює виконувач обов’язків директора Фоміч С. В.

            Наразі наш Центр – один із найсучасніших та найперспективніших навчальних закладів Запорізької області, у якому працюють висококваліфіковані викладачі та майстри виробничого навчання, котрі мають високі звання та нагороди. Підготовка фахівців проводиться за передовими технологіями з використанням сучасного обладнання та матеріалів. Учні проходять виробничу практику на передових підприємствах міста: ТОВ «Запорізький домобудівний комбінат», ПрАТ «Запоріжтрансформатор», АТ «Мотор Січ», КП «Запоріжремсервіс», АТ «Запорізький завод феросплавів», ПрАТ «Укрграфіт». На ці ж підприємства вони влаштовуються працювати після закінчення навчання.

            За більш ніж сорок років своєї діяльності працівниками центру було підготовано понад 15 тисяч кваліфікованих робітників та інших працівників за фахом. Багато випускників стали передовиками виробництва, більше 10 % отримали дипломи з відзнакою та підвищеними розрядами. Серед випускників – керівники будівельних фірм, підприємств, організацій, майстри виробничого навчання. За їхньої участі побудована значна частина Хортицького, Південного та Бородинського житлових масивів, Запорізький цирк, універмаг «Україна», Палац спорту «Юність», готель «Інтурист», Палац культури «Дніпроспецсталь», телевежа та інші споруди міста і області.

              На сьогодні тисячі вихованців центру складають основу виробничих колективів різних підприємств України. І відповідно до вимог, що висуває сучасний світ робітничих професій, колектив ДНЗ «Запорізький БЦ ПТО» вбачає головне завдання в тому, щоб підготувати здобувачів освіти конкурентоспроможними, висококваліфікованими, багатофункціональними і мобільними робітниками, здатними забезпечити своє перспективне майбутнє

bottom of page